torek, 19. april 2011

Stojalo za airbrush

Prikaz izdelave praktičnega in poceni stojala za airbrush.
Potreben material :
-          pokrov doze 100x100 mm
-          instalacijska cev premera 16 mm
-          koleno premera 16 mm
-          objemka
-          pohištveni vijak z matico M4x10mm
-          podloga – filc 100x80mm
-          penasta guma 2mm

IZDELAVA
Najprej na spodnji strani pokrova doze, ob eni od lukenj odstranimo ojačitveno plastiko, da naredimo prostor za matico. Luknjo še malo povečamo in z vijakom pričvrstimo objemko. ko bomo vijak »zategnili« bo konico pokrova malce upognilo. Narežemo podlogo iz filca na trakove ustrezne širine in jih prilepimo ob robovih pokrova. V objemko namestimo koleno, poravnamo po diagonali in podstavek stojala je gotov.




V naslednji fazi izdelamo nosilec za airbrush. V tem primeru so mere prilagojene za Revell-ov airbrush. Potrebujemo 4cm cevi, če pa ima vaš airbrush na cevi za zrak še filter ali hitro spojko, potem potrebujete 6cm cevi. Najprej naredimo utor za vrat posodice za barvo na airbrushu. Zarišemo kvadrat 8x8mm in odžagamo trikotnik plastike nato pa utor oblikujemo s koničastim rezilom.


Izdelamo še ležišče za airbrush iz penaste gume v dimenzijah 40x35mm. Na vsaki strani odrežemo 9x14mm ker bi sicer bilo ležišče airbrusha pretesno.


Penasto gumo potisnemo za kakšen cm v cev in jo na tanko namažemo z dvokomponentnim lepilom. Z lepilom namažemo še notranjost cevi z zadnje strani in gumo potisnemo v cev do konca. Z okroglim predmetom gumo pottisnemo ob steno cevi.



Dvokomponentno lepilo je najbolj primerno, saj druga lepila penasto gumo ali topijo ali pa premalo primejo.
Nosilec sedaj vstavimo v koleno, vstavimo airbrush v ležišče in pomikamo koleno naprej ali nazaj, tako da bo posodica za barvo na airbrushu v vodoravnem položaju.



Gotovo!

Takšno stojalo sem si naredil kot začasno rešitev dokler si ne bi kupil originalnega. Od takrat je minilo že več kot pet let, pa ga še vedno uporabljam, saj ni bilo nobene potrebe, da bi kupoval originalnega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar